IUV styling in maska za katalog

, ,
IUV styling in maska za katalog

Duh padlega vojaka

 

Po obsegu je katalog IUV (Industrija usnja Vrhnika) “Za večnost – For Eternity” (jesen – zima 2002/03), eden izmed najobsežnejših slovenskih modnih katalogov, z 68 stranmi, 21 sodelavci, ter trdnim konceptom. Za prizorišče fotografiranja smo izbrali grad Snežnik, ki je s svojo zgodovino in skrivnostno lepoto čudovito prizorišče za srečanje treh različnih zgodb. Govorijo o ČASU in o duhu padlega vojaka, ki straši v gradu, o VEČNOSTI in o vampirski ljubezni, ter o INSTINKTU in duši narave.

ČAS ;

Prva zgodba govori o duhu padlega vojaka iz prve svetovne vojne in o njegovi ljubici, govori o strahotah vojne, o najostrejši resnici. Na temnih grajskih hodnikih duhovi preteklosti strašijo v prihodnost; starinsko se prepleta s sodobnim. Namenoma smo izbrali nevtralen lik vojaka iz prve svetovne vojne, pomešali ordene, obdobja in fronte, tako ene kot druge strani, da smo le ostali politično nevtralni. Uporabili smo dve stari vojaški uniformi; eno stare kraljevine Jugoslavije in eno kraljevine Italije, vsi uporabljeni ordeni pa datirajo v čas prve svetovne vojne, avstro-ogrske monarhije in kraljevine Italije. Mešanica časovnih obdobij in ujeta esenca časa je dodala posebno dramatičnost.

VEČNOST;

Govori o najmočnejšem gibalu sveta, o ljubezni in tudi o sovraštvu, njenem temnem bratu. Govori o večnih bitjih, o vampirjih. Če se globoko zamislite, je vsak od nas že srečal kakšnega. Vampirji so ljudje, ki so lačni ljubezni a je ne morejo dati saj je njihovo gonilo strah. Lahko samo jemljejo. Vampir vedno išče žrtev, zato dveh vampirjev nikoli ne boste videli skupaj. Vampirsko estetiko smo predstavili skozi črno in rdeče, s tankimi čipkami, volani, križi, ostrim nakitom, žametnimi trakovi okrog vratu, rdečimi žametnimi šali in tankimi prosojnimi bluzami. Gre za romantično večnost, senzualno klasiko, bolj damsko in gentelmansko s poudarkom na nenavadnem, za klasično estetiko, ki diha skozi gostoto krvi v naših žilah. Temperamentno in skrivnostno.

INSTINKT;

Snemanje za tretjo zgodbo poteka zunaj gradu, v naravi med jesenskim listjem. Zgodba govori o INSTINKTU, o preživetju v naravi ali v urbani džungli. Samo sledenje lastnemu instinktu in intuiciji vas lahko reši grajskega podstrešja, kjer strašijo padli vojaki in vampirji iz preteklosti, lačni vaše ljubezni. Vsak izmed nas ima svojo zgodbo, ki jo mora prerasti, če želi naprej. Z besedo INSTINKT označen, divji in hkrati praktičen stil oblačenja obuja vse prvinsko in instinktivno. Tukaj so na videz grobi, a v resnici udobno obdelani materiali, nakit Indijancev in Eskimov, pasovi in lasje, prepleteni z usnjem in krznom, polno toplih in prijetnih pletenin, v katerih se gibljete lahkotno, in seveda usnje, ki postane vaša druga koža in od katerega se ne ločite nikoli več.

 

PODATKI O MEDALJAH IN UNIFORMAH UPORABLJENIH PRI SNEMANJU KATALOGA ZA IUV-Vrhnika

Naši dedje, nekomu pradedje (Slovenci) so bili mobilizirani s strani vojske Avstroogrske monarhije ali Kraljevine Italije, ter so jim bile takšne in podobne medalje tudi podeljene:

 1. str. kataloga : ŽELEZNI KRIŽEC 2. stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije
 2. str. kataloga : ŽELEZNI KRIŽEC 2. stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije
 3. str. kataloga : ŽELEZNI KRIŽEC 2. stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije
 4. str. kataloga : ŽELEZNA KRONA – visoko Avstrijsko odlikovanje za časa Avstroogrske monarhije
 5. str. kataloga : ŽELEZNI KRIŽEC 2. stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije
 6. str. kataloga : ŽELEZNI KRIŽEC 2. stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije in spominska medalja Italjanske kraljeve vojske (Dnjeper – Don)
 7. str. kataloga : ŽELEZNI KRIŽEC 2. stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije in spominska medalja Italjanske kraljeve vojske (Dnjeper- Don)
 8. str. kataloga : ŽELEZNA KRONA – visoko Avstrijsko odlikovanje za časa Avstroogrske monarhije
 9. str. kataloga : OFICIRSKI KRIŽEC za leta službe v vojski Avstroogrske monarhije
 10. str. kataloga : uniforma stare KRALJEVINE JUGOSLAVIJE (vojaška letna bluza) in originalna starinska sončna očala
 • (na civilni baretki) KRIŽEC ZA 6.LET SLUŽBE v Avstroogrski vojski
 • (na vratu) OFICIRSKI KRIŽEC ZA 25. LET SLUŽBE v Avstroogrski vojski
 • ( na bluzi ) MOBILIZACIJSKI KRIŽEC AVSTROOGRSKE VOJSKE (1912-1913)
 • ŽELEZNI KRIŽEC 2.stopnje (1813-1914)
 • SPOMINSKA MEDALJA Italjanske kraljeve vojske (Dnjeper-Don)
 • Avstroogrski KRIŽEC z vencem in motivom FRANCA JOŽEFA (1848-1908)
 1. str. kataloga : uniforma Italjanske kraljeve vojske, civilna srajca, kravata in baretka ter originalna starinska sončna očala
 • (na civilni baretki) KRIŽEC ZA 6. LET SLUŽBE v Avstroogrski vojski

(na suknjiču uniforme) ŽELEZNI KRIŽEC 2. stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije

 • MOBILIZACIJSKI KRIŽEC AVSTROOGRSKE VOJSKE (1912-1913)
 1. str. kataloga : hlače Italjanske kraljeve vojske, civilna srajca, kravata in baretka ter originalna starinska očala

–    (na civilni baretki) KRIŽEC ZA 6. LET SLUŽBE v Avstroogrski vojski

 • (na civilni kravati) ŽELEZNI KRIŽEC 2.stopnje (1813-1914) v vojski Avstroogrske monarhije

Styling, maska in koncept One Fiction Factory/ Irena Tozon Mrhar in Metka Megušar Bizjan

Fotografija Franci Virant

Asistent fotografa Katarina Drpić

Frizure Luzmila Soto Bravo

Manekena Martina Kajfež in Tomi Poplatnik

Oblikovanje kataloga Bojana Fajmut

Fotografije so bile posnete na gradu Snežnik