fotografija: Franci Virant

Dobili ste povabilo na svečano prireditev, na vabilu piše “zaželjena večerna toaleta”, “svečana toaleta”, “slavnostni črno-beli ples” ali pa preprosto “oblecite smoking”. Kultura oblačenja in poznavanje pravil postajata vedno bolj pomembna. Včasih pomembna in rezervirana za ozek krog izbrancev, danes bolj in bolj postajata del družabnega in poslovnega življenja tudi širšega kroga ljudi. Izstopili smo iz časov socializma, ko oblačila niso bila tako pomembna in izstopati ni bilo zaželjeno, se zataknili v današnjem rahlo zmedenem prehodnem obdobju, ko pravila niso čisto jasna in kot vse kaže gremo v smeri, kjer so pravila, etiketa in kultura oblačenja še kako pomembni.

Politikom in diplomatom je v tej smeri že kar precej jasno (vsaj naj bi jim bilo), pa kakšnemu kulturniku in mednarodno uspešnemu poslovnežu tudi, večina novo pečenih premožnežev takšne in drugačne branže pa tipa v temi.

In tako se je mlad uspešen poslovnež v svojem novem belem marcedesu odpravljal na večerno zabavo. Povabilo je pomenilo, da zdaj v očeh podjetja res nekaj pomeni, ni bil več samo nekdo, ki ga pošljejo prevzet in preštet stvari. Bil je gospod, dovolj pomemben, da ga direktor tako velikega podjetja v tujini povabi na svečano zabavo. Na vabilu je kot zaželjeno oblačilo pisalo “White Tie“. Kupil si je belo kravato, oblekel lepo poslovno obleko temno modre barve in bil zelo vesel, ko je videl svojo najdražjo v seksi mini obleki rdeče barve. Definitivno sta najlepši par, je ponosno stopajoč razmišljal na poti v dvorano. Lasje so jima plapolali v vetru, njej odkrivali prekratko krilo, njemu pa bele golf nogavice, ki so mu vedno prinesle srečo. Do zdaj. Najdražja je opazila dame v svečanih dolgih oblekah in samozavestno pomislila, da imajo revice verjetno grde noge, njemu pa se je rahlo začelo svitati, ko je opazil skupino moških v frakih, čeprav je najdražja v blond maniri pripomnila, da so kot pingvini in  da je njegov temno modri Armani zakon. Razmišljal je že, da bi odšel, ko se je pred njim pojavil direktor v fraku, pod roko je držal, v elegantno dolgo šifonasto obleko odeto gospo, ki je kar očitno trznila, ko ju je opazila, direktor pa mu je pomilovalno a razumevajoče pokimal in potiho ženi razložil, da pač prihajata iz bivše socialistične države. Mladi poslovnež bi se v tem trenutku najraje vdrl v tla. Neopazno (kolikor je bilo to sploh mogoče) sta odšla. Namesto, da bi se počutil kot princ, je naš mladi poslovnež pobegnil kot pepelka.

Da bi se izognili takšni situaciji imate tri možnosti:

  • o stilu primernega oblačila se natančno pozanimajte pri gostitelju,
  • o tem že vse veste,
  • pozorno preberite do konca.

 

White Tie

White Tie oziroma bela kravata pomeni zelo formalno in najbolj svečano oblačilo. Za ženske je predpisana dolga svečana obleka, ki pa ni ne črna in ne bela, izjema je slavnostni črno-beli ples. Pri moških pa sta obvezna svečana frak obleka črne barve, bel telovnik in bel metuljček ali kravata. Izjema so topli in tropski kraji kjer sta frak in hlače lahko bele barve. Moški naj obujejo elegantne črne čevlje (izjema je bel frak) s tankim usnjenim podplatom, najbolje na vezalke, ženske pa večerne čevlje v stilu obleke (lak, saten, vezenina …). Ženske naj po možnosti nosijo pristen nakit, napr. bisere in dragulje (ali pa vsaj dobre ponaredke). Šali in ogrinjala naj bodo v stilu obleke, pretirana ekstravaganca in modni trendi ne sodijo na takšen tip prireditve. Torbico pustite v garderobi ali pa pridite brez nje (šminko in kreditno kartico lahko spravite partnerju v žep) saj boste težko neovirano plesali in jedli z torbico v roki. Če pa nikakor ne morete brez nje, izberite majhno torbico z tankim dolgim ročajem, ki ga lahko nosite diagonalno čez ramo. Če k obleki nosite tudi rokavice še en nasvet; z njimi lahko plešete, nikar pa v njih ne jejte. V Sloveniji takšnih prireditev skoraj ni, ali pa pravila oblačenja niso tako stroga.

Black Tie

Black Tie oziroma črna kravata je izraz za formalno in svečano večerno oblačilo, pri nas bi ustrezalo večini svečanih prireditev. V tujini to obvezno pomeni smoking ali tuxedo za moške in črnega metuljčka ali kravato in večerno obleko za ženske (za katero pa ni potrebno, da sega do tal). Ženska obleka je tudi lahko katerekoli barve, razen pri zabavi v črnem in belem ali pri povabilu na poročno slavje, kjer je zaželjeno, da je samo nevesta v belem. Pri nas tudi ni nujno, da ima moški smoking, lahko ima tudi lepo črno obleko, belo srajco in črno kravato. V tujini lahko oblečete črno obleko namesto smokinga, če na povabilu piše “Black Tie Optional“, “Black Tie Perferred” ali “Black Tie Invited“. Pravilo pri smokingu pa je, da je to večerno oblačilo, tako, da naj ga ne bi nikoli obsijalo sonce. Pri dnevni svečani opravi, npr. za poroko, je tako bolj priporočljiv dnevni frak ali cut (cutaway) ali lepa moška dnevna obleka, lahko tudi z dodatkom svile, kar ji da lep, a sofisticiran lesk. Prav tako ženska namesto obleke lahko obleče lepe svečane hlače ali krilo in zgornji del, le da morajo biti tudi te iz svečanih večernih materialov.

Informal Evening Attire

Informal Evening Attire, t.j. neformalna večerna prireditev, dovoljuje več svobode tako pri ženskih kot pri moških oblačilih. Oblačila so še vedno iz večernih, bolj svečanih materialov. Priporočljivo je, da moški obleče obleko in kravato, za ženske je podobno kot pri formalni večerni prireditvi, le da so tukaj oblačila lahko bolj modna in sproščena.

Casual Evening Attire

Casual Evening Attire pomeni sproščena večerna prireditev, tako, da se ne oblecite preveč elegantno, lepa srajca brez kravate, suknjič in hlače zanj in bolj udobno krilo, obleka ali hlače zanjo bodo dovolj. Za ta oblačila ni zaželjeno, da so večerna, to so lahko tudi lepša dnevna oblačila.

Cocktail Party

Cocktail Party, beseda ob kateri zagotovo pomislite na malo črno obleko, za ženske dovoljuje vse vrste elegantnih oblek in tudi hlače, izjema so preveč svečane obleke ali preveč športne. Moški naj obleče obleko in kravato, ter lepo srajco. Barve niso predpisane, oblačila so lahko modna, vendar je zaželjeno, da so elegantna. Nakit naj ne bo pretirano večeren (rajši biseri ali moden nakit, kot briljanti), enako velja za čevlje. In še nasvet, malo črno obleko (elegantna, črna obleka brez rokavov srednje dolžine) lahko oblečete za katerokoli izmed naštetih večernih priložnosti, razen za izrazito formalne prireditve (White Tie). Malo črno obleko lahko tudi poljubno spreminjate z modnimi dodatki. Z briljanti, večernimi čevlji in lakasto torbico je lahko zelo elegantna, s šalom umirjena ali živahna, z modnim nakitom modna, bez dodatkov pa enostavna. V njej ste lahko brez skrbi, da bi na zabavi srečali popolnoma enako oblečeno žensko, saj je takšna obleka na vsaki ženski drugačna, ker je tako preprosta, da bolj do izraza pride oseba, ki jo nosi in modni dodatki, ki jo dopolnjujejo, kot obleka sama.